Weetjes over Carnaval

Weet jij alles over carnaval in Brabant? Of zijn deze feiten nieuw voor je? Lees hier meer over bijzondere weetjes over het vieren van carnaval in Brabant.

1. De eerste carnavalsoptocht van Brabant
Kun je niet wachten om naar een optocht te gaan kijken? In Wouwse Plantage is de carnavalsoptocht al een week vóór Carnaval te bewonderen. De optocht wordt door veel wagenbouwers als try-out gezien.

2. Metworstrennen in BoxmeerMetworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag wordt gehouden in Boxmeer. Deelname is alleen mogelijk voor in Boxmeer geboren en getogen vrijgezellen. De winnaar van de race mag zich de 'Koning van de Metworst' noemen. Dit is de hoogste eer die in Boxmeer te behalen valt. Zeer speciaal is het wanneer de Koning van de Metworst drie jaar achter elkaar wint, want dan mag deze persoon zich 'Keizer van de Metworst' noemen. Maar sinds het jaar 1900 is dit nog geen één ruiter gelukt.

3. Een Nationaal Carnavalsmuseum in Brabant!
Jawel, Brabant heeft een heus Carnavalsmuseum. Het Oeteldonks Gemintemuzejum kun je vinden in het herbouwde poortgebouw van het middeleeuwse Zusters van Orthenklooster, gelegen aan De Binnendieze. Kom alles te weten over Carnaval in Brabant en de rest van de wereld. Let op, tijdens Carnaval wordt er gefeest en is het museum gesloten.

4. In Bergen op Zoom vieren ze geen Carnaval
Natuurlijk wordt er wel gefeest met Carnaval, maar hier noemen ze het geen Carnaval. In Krabbegat (de carnavalsnaam van Bergen op Zoom) noemen ze Carnaval namelijk Vastenavend. Het feest heeft hier een echt eigen karakter en stijl.

5. Van Kruikenstad tot Maoneblusserslaand…
Alle Brabantse steden en dorpen heten anders met Carnaval. Zo heet Eindhoven Lampegat en Tilburg Kruikenstad, Bekijk het plaatsnamenoverzichttijdens Carnaval.

6. De carnavalszender van Brabant
Zoals elk jaar pakt Omroep Brabant flink uit met Carnaval. Volg het Keiebijters Kletstoernooi, de start van het carnavalsfeest met ‘3 Uurkes Vurraf’ en natuurlijk de optochten. Fijnfisjenie!

7. Verlichte optochten
Carnaval by night. Wist je dat er in Brabant ook een verlichte optocht kunt bewonderen? Op zaterdag 10 februari in Standdaarbuiten, Loosbroek en Boxmeer. Op zondag 11 februari in Berghem en op dinsdag 13 februari in Dongen en Biezemortel.

8. Geen ‘Dansmariekes’ en ‘Alaaf’ in Oeteldonk
In Oeteldonk zul je geen dansmariekes en fazantenveren tegenkomen of het woord alaaf horen. Als je dat woord wel hoort, dan heb je niet met een echte Oeteldonker te maken. Wat is wel traditie in Oeteldonk? Een boerenkiel, versierd met kikkers en rood-wit-gele accenten!

Weetjes over Carnaval